Connect with us

Hi, what are you looking for?

Geschiedenis

In het jaar 1959 is een groep leden van de jonge boeren uit Kronenberg en Evertsoord bezig met het bouwen van een carnavalswagen voor de optocht in Sevenum. Tijdens dit bouwen is het idee geboren, om in eigen dorp ook carnaval te houden.
In 1960 was het zover. Na vele beraadslagingen en berekeningen over wie het verlies moet betalen of de winst mag houden, ging het carnaval van start. De eerste prins kwam na vele geheime stemmingen en de nodige pilsjes om 4.00 uur in de nacht te voorschijn. De eerste prins is Prins Piet 1 (Piet Ummenthun). In de beginjaren kwam de raad van elf met een open wagen door het dorp getrokken, ook door Evertsoord. In Kronenberg waren destijds drie cafés. In Evertsoord was het klooster met zijn priesterstudenten waar voornamelijk flesjes bier en sigaretten onder de studenten verdeeld werden.

Wat is er zoal voort gekomen uit de carnavalsvereniging.

In 1969, 1 jaar voor het elf-jarig jubileum, wordt voor het eerst een boerebruiloft georganiseerd in samenwerking met de toenmalige B.J.B. (Bond voor Jonge Boeren).Geen carnaval zonder muziek! Ook in Kronenberg en Evertsoord groeit samen met de carnaval de muziek en in 1970 is het eerste optreden van de “Kranenkapel” bij Kronenbergerhof. De daaropvolgende jaren werden vele inspanningen verricht om de dure instrumenten te kunnen betalen. Na 6 jaar is de muziek dermate gegroeid dat er twee bloeiende verenigingen ontstaan en wel: de carnavalsvereniging “De Kroeënenkraan en Pieëlhaas” en de fanfare “Monte Corona”.Eind 70- jaren vond de carnaval haar onderkomen in de plaatselijke tuinbouwloods. Dit vroeg enorm veel werk en organisatie vermogen van de vereniging hetgeen de saamhorigheid ten goede kwam. Mede hierdoor ziet in januari 1981 de joekskapel “Noeït Geliëk” haar levenslicht. De leden zijn allen lid van de oud prinsen club.In de jaren 80 groeit onze Bonte Avond, mede door de grote deelname van personen en of groepen uit eigen dorp, uit tot een avond van formaat. Denk maar eens aan het vele optreden van de majoretten, de kleintjes, de iets grotere en de grote groepen, iedere keer waren ze aanwezig. De leiding wist iedere keer weer iets nieuws op de planken te brengen, geweldig! Ze treden nu nog steeds ieder jaar op. Zang en muziek, buut en show; het waren EN zijn nog steeds de ingrediënten voor schitterende Bonte Avonden.De jaren 90 kenmerken zich in hele andere zaken. Het wegvallen van de tuinbouwloods brengt veel zorgen met zich mee. Noodgedwongen moet de vereniging uitwijken naar een tent met alle risico’s van dien en het vele werk dat er mee gepaard ging. Het gevecht om een nieuw gemeenschapshuis waar de Kronenbergse gemeenschap al lang voor ijverde werd nu wel heel actueel.In deze regio heeft de Kroeënekraan en Pieëlhaas er mede toe bijgedragen dat er een goede samenwerking bestaat tussen de diverse omliggende verenigingen. Jaarlijks wordt er met deze verenigingen een carnavalstreffen georganiseerd.Na 44 jaar heeft de carnavalsvereniging dan ook een schitterend onderkomen in de nieuwe “Torrekoel”.

× Whatsapp